Keszthelyi Kórház

Fejlesztési módszerek tájékoztató

Fejlesztési módszerek tájékoztató

 

 

 

Általános gyógytorna

Orvosi diagnózisra épülő mozgásos terápia, mely tartalmaz passzív mozgatási technikákat (gyógytornász mozgat), vezetett aktív (páciens is segíti a gyógytornász mozgatását), valamint aktív gyakorlatokat.

A gyógytorna a mozgásrendszer funkcióinak javítását célzó tevékenység. Használható prevenciós, illetve rehabilitációs célzattal egyaránt.

Speciális gyakorlatokkal kezelhetőek a neurológiai, ortopédiai, traumatológiai, sebészeti elváltozások.

Csoportban vagy egyénileg zajlik, mindig a beteg aktuális állapotának megfelelően. A gyógytornásszal való első találkozáskor részletes anamnézis felvétel és mozgásszervi vizsgálat történik. Erre alapozva kerül kiválasztásra a megfelelő gyógytornatechnika és készül el a gyógytorna kezelési terv.

Mire jó: izomtónus normalizálás, izomerő fejlesztés, állóképesség fejlesztés, ortopédiai elváltozások kezelése (szinten tartása), koordináció és egyensúlyfejlesztés stb.

A terápia sikerének feltétele betegeink aktív közreműködése.

Járóiskola alsóvégtag amputáltak részére

Az amputáció alapvetően megváltoztatja az ember életét. A korábban megszokott tevékenységek elvégzése merőben új kihívásokat jelent. Segíteni szeretnénk Önnek ezek megoldásában, mert a rehabilitáció sikere közös cél!

Osztályunk többéves tapasztalattal rendelkezik egy- és kétoldali amputáltak protézissel való ellátásában. Célunk, hogy a betegek minél előbb elsajátítsák a protézis használatot és életükben a lehető legnagyobb függetlenséget elérjék.

A rehabilitációs folyamatban egy tapasztalt rehabilitációs csapat (orvos, ortopédiai műszerész, gyógytornász, nővér/ápoló, fizikoterápiás asszisztens, masszőr, szociális munkás, pszichológus) vesz részt, de ennek a csapatnak Ön a legfontosabb tagja.

A műtét előtt és után nagyon fontos szerepe van a gyógytornának.

Műtét előtt a cardiorespiratorikus tréning és a felső végtagok izomerősítése van előtérben. Már ekkor el kell kezdeni a műtét utáni életmódbeli változások elsajátítását.

A műtétet követően kiemelt szerepe van a csonkformázásnak, csonkápolásnak. Csak a megfelelő formájú, izomzatú csonkra lehet protézist készíteni.

A rehabilitáció középpontjában az Ön állás-és járásképességének helyreállítása áll, hogy mihamarabb visszailleszkedhessen megszokott környezetébe, aktív életet élhessen. Az izomfejlesztés, törzs-medencekontroll kialakítás, csonkedzés, proprioceptív tréning, protézistréning, járóiskola, koordinációs gyakorlatok, elesés tanítása és a hétköznapi helyzetek gyakorlása (kül- és beltéri viszonyokhoz adaptálódás) képezik a rehabilitációs program nagy részét.

Az osztály tornatermében, illetve a kórház területén lévő parkban optimális körülmények teszik lehetővé a biztonságos gyakorlást. A foglalkozások egyénileg és csoportosan is zajlanak.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a rehabilitációs foglalkozásoknak nem csak közvetlenül a műtét után van jelentőségük. Korábban amputált betegeknek is javasoljuk a kezelések igénybevételét. Három hetes aktív program után javulás várható például az egyensúly fejlődésében, ami jelentősen befolyásolja önállóságukat, mindennapi életüket. 

Schroth terápia

A Schroth terápia egy speciális módszer, mely különböző gerinc deformitások kezelésére szolgál. Napjainkban a leghatékonyabb konzervatív (nem műtéti) kezelésnek bizonyult a tartáshibák, scoliosis (gerincferdülés), Scheuermann betegség, lapos hát és egyéb gerincfájdalmak esetén. A terápia gyermek és felnőttkorban egyaránt alkalmazható.

A terápia lényege a gerinc három dimenziós korrigálása. Ezt a gerinc maximális aktív nyújtásával, forgató légzéssel, különböző passzív és aktív technikákkal érhetjük el. Célja, hogy a páciens megtanulja maximálisan megnyújtani gerincét, egyenesbe korrigálni és un. forgató légzéssel izomnyújtás és erősítés mellett megtartani ezt az állapotot. A személyre szabott kezelés célja, hogy tudatosítsa a páciensben a helyes testtartást, az önkorrekció révén pedig 24 órás kezelést biztosítson.

A terápiás módszer nagyfokú kooperációt igényel a páciens részéről. Mindemellett nélkülözhetetlen a normál izomtónus, megfelelő csontállomány és cardiális állapot.

Minden esetben a rehabilitációs team részletes állapotfelmérést követően dönt a terápia alkalmazásának szükségességéről.

Bobath-módszer

A Bobath házaspár által kidolgozott módszer az egész világon elterjedt.

Agykárosodás okozta mozgásos rendellenességek esetében alkalmazott terápiás eljárás.

Bobathék, módszerüknek középpontjába a tónus normalizálását állították, ami a gátlás és facilitálás együttesének eredményeként jön létre, amiket passzív és aktív mozgássorokon keresztül gyakoroltat. A klinikai tünetektől és a károsodás súlyosságától függően az alapvető tartási és mozgási funkciók megtanítása, fejlesztése a cél. A Bobath- módszer mozgásterápiának alapja,  tehát a motoros képességek fejlesztése, melynek kulcsa a fejkontroll és törzskontroll kialakítása, a nyak mobilitása, a kéz és lábtámasz, az ugráskészség kialakítása és fejlesztése, az életkornak megfelelő helyváltoztatások és testhelyzetek, a manipuláció, az önkiszolgálás, az eszközhasználat, a statikus és dinamikus egyensúly fejlesztése, a törzsrotáció és fordulás és a felegyenesedés.   

A módszer segít megelőzni, illetve korrigálni az ízületi mobilitás csökkenését, deformitások kialakulását, és izomerő csökkenést, a fiziológiástól eltérő, kompenzáló mozgás szinergizmusokat.

Osztályunkon a központi idegrendszer sérülésén átesett páciensek terápiájába aktívan beépítjük a Bobath módszert, megadva a szervezet számára szükséges ingert a gyógyuláshoz, önellátáshoz.

A Bobath-kezelés kiegészíthető más terápiákkal is, pl. relaxáció, gyógypedagógia, masszázs, egyéb gyógytorna eljárások, víz alatti torna, elektoterápia, krioterápia, táncterápia, logopédia, stb. Ezek közül a páciens aktuális állapotát figyelembe véve választjuk ki a legmegfelelőbbeket.

 

Liotard technika                    

J-P Liotard nevéhez fűződik a módszer kifejlesztése. Ez egy speciális technika, mely öt lépésből áll. Gyógytornászainktól megtanulva, önállóan rendszeresen végezve, szakember által kontrollálva, a vállízületi mozgástartomány helyreállítható.

Javasolt mindazon pácienseinknek, kiknek a vállízületi mozgásai spontán beszűkültek, valamint úgynevezett rotátorköpenysérülést, váll arthroplasztikát, Latarjet-műtétet, váll endoprothesisbeültetést követően.

Célja: vállízületi mozgásterjedelem fokozatos helyreállítása.

Nordic walking

A Nordic walking jelentése északi gyaloglás/más néven síjárás. A sífutás és a gyaloglás ötvözete. Egy pár speciális karbon alapanyagú bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan ugyanakkor kíméletesen fejleszthető az állóképesség, izomerő, mozgáskoordináció.

Osztályunkon az egyéni és csoportos száraz torna mellett lehetőséget teremtünk egy olyan mozgásfajtához, mely szabad ég alatt is végezhető, jól dozírozható, egész testet átmozgató, s nem utolsó sorban minden életkorban gyakorolható.

A Nordic walker botokkal végzett gyaloglás során a felsőtest izomzatát is igénybe vesszük. (A karnak a bottal végzett munkája révén a teljes izomzat 90%-át aktivizálja.) Egyaránt dolgozik a váll-, mell-, has-, hátizomzat, fokozódik a vérkeringés, az anyagcsere, és az egész szervezet oxigénellátása. S nem utolsósorban ízületkímélő (30%-kal csökken az ízületek terhelése).

20%-kal több kalóriát éget el a szervezet, mint normál gyaloglás során.                                     

Célunk a mozgás adta öröm élményének megéreztetése mellett egy különleges gyaloglótechnika segítségével a helyes testtartás beállítása, aerob állóképességi edzés elkezdése/fejlesztése, egyensúly-koordináció-szinkinézis javítása.

Osztályunkon áprilistól októberig nyílik lehetőség szabadtéren a technika elsajátítására 3 hetes kurzus keretében. A harmadik hét városi terepgyakorlatról szól. Ennek keretén belül lehetőség nyílik a Balaton partra lesétálni a Nordic walking botok, mint sporteszközök segítségével.

PNF (proproizeptív neuromuscularis facilitacio)

Dr. Herman Kabat neurológus dolgozta ki a XX. század elején.

A technika a már meglévő képességekre épít. Minden embernek van fel nem használt potenciális tartaléka a központi idegrendszerben, amelyek megfelelő körülmények között előhívhatóak, aktiválhatók.

Ez a speciális módszer az ideg-izom válasz felhasználásával a proprioceptorok (érző receptorok, melyek az őket körülvevő szövetek stimulálására reagálnak) ingerlésén keresztül képes több motoros egységet (mozgató ideg-beidegzett izomrostok) aktivizálni. Ezáltal a gyengébb izomrostok aktivizálódnak. Az izomerő mellett az egyensúly és koordináció is fejleszthető, mellyel a mozgás-és testtudat nő.

Cél:

  •       ízületi mozgáspálya helyreállítása, kontraktúra oldása
  •       izomerősítés
  •       egyensúly-koordináció fejlesztése
  •       stabilitás növelése

Redcord munkaállomás

Az általunk használt Neurac módszert mozgásszervi és neuromuscularis (ideg-izom) rendellenességek kezelésére fejlesztették ki. A páciens egyénre szabott gyakorlatokat kap a legjobb funkcionális állapotjavulás elérése érdekében.

A függesztéses mozgásgyakorlatok zárt láncban történnek (testsúlyterheléssel történő gyakorlatok), az ízületi védelmet maximálisan biztosítva.

Cél:

  • fájdalomcsökkentés esetleges megszűntetés
  • neuromuscularis kontroll és izomkoordináció javítása
  • teljes mozgástartomány és funkcionális mozgásminták visszaállítása
  • funkcionális stabilitás növelése

 

Terrier- féle ízületi és lágyrészmobilizációs technika

A technika kifejlesztése Dr. med. JC Terrier, fizioterápiás szakorvos és reumatológus nevéhez fűződik.

Egy olyan manuális kezelési forma, mely ötvözi a kis ízületeken végzett masszázs és passzív ízületi mobilizáció (manuálterápia) hatását. Izomspecifikus gyúrás, amely egy időben történik az izomnyújtásával és az ín mozgatásával.

Célja: elsődlegesen az izomtónus normalizálása, tónuskiegyenlítés. Melléktermékként a kontraktúra (ízületi mozgásbeszűkülés) oldódik.

Hatásmechanizmus:

      A Terrier-technika mechanikai ingereket ad a mozgató szervrendszer belső érzékelői számára (izomorsók, ínorsók, ízületek proprioceptorai)

      proprioceptorok aktivizálódnak

      nociceptorok gátlódnak

Mikor adható:

      arthromuscularis disfunkciók

      egyes posttraumás, postoperatív esetek

Kontraindikált:

      ízületi instabilitás

      akut gyulladás

      rosszindulatú tumor

      keringési zavarok

      akut traumák