Keszthelyi Kórház

Hidroterápia

Hidroterápia  medencében

A subaqualis tornavízben végzett gyógytorna, célja a mozgató szervrendszer működésének javítása.

Miről szól? Víz fizikai tulajdonságainak kihasználásával, komplex gyógytornakezelés. Szárazföldi gyógytorna kiegészítéseként, vagy önálló terápiaként alkalmazható.

A víz felhajtó erejének hatására a vízben a test megtartása könnyebb, az izomzat képes az ellazulásra. Olyan mozgások is előhívhatók, melyek a szárazföldön a gravitáció miatt nem kivitelezhetőek. 

A víz ellenállása nagyobb, mint a levegőé, így izomerősítésre, izomnyújtásra egyensúly-,állóképesség fejlesztésére, mozgáskoordináció-mozgásdinamika javítására is jól alkalmazható.

Kiknek ajánlható: Akinek nem ellenjavallt a vízi foglalkozás.

Hetente 2 alkalommal 30 percben – amennyiben egészségi állapotuk megengedi – részt vehetnek egy csoportos vízi tornán. Az indifferens hőmérsékletű víz (32-33 Celsius fok) felhajtóerejét kihasználva a mozgások könnyebben kivitelezhetőek, kevésbé fájdalmasak. Korlát, lépcső használata lehetséges, így az úszni kevésbé tudó páciensek is örömüket lelhetik ebben a terápiás mozgásformában. Alkalmuk nyílhat súlyfürdő, szénsavfürdő, örvényfürdő, tangentor kezelésekre is. Mindezek a kezelések alapos szakorvosi vizsgálatot követően a páciens betegségéhez adaptálva kerülnek kiírásra figyelembe véve az aktuális állapotot és társbetegségeket.