Keszthelyi Kórház

Életmódbeli tanácsok

Életmódbeli tanácsok:

Alsóvégtag amputáltaknak

Arthrosisos betegek részére  

Csípőtáji operált betegeknek

Gerincbántalmakkal élők számára

Parkinsonos betegnek

Sclerosis multiplex (SM)

 

Alsóvégtag amputáltaknak

Az amputáció alapvetően megváltoztatja az ember életét. A korábban megszokott tevékenységek elvégzése merőben új kihívásokat jelent. Segíteni szeretnénk Önnek ezek megoldásában, mert a rehabilitáció sikere közös cél!

A rehabilitációs folyamatban egy tapasztalt rehabilitációs csapat (orvos, ortopédiai műszerész, gyógytornász, nővér/ápoló, fizikoterápiás asszisztens, masszőr, szociális munkás, pszichológus) vesz részt, valamint rendkívül fontos az Ön motivációja. Elsődleges célunk a terhelhetőség és a mozgásképesség kialakítása lépésről lépésre, a lehető legnagyobb függetlenség elérése.

A műtét előtt és után nagyon fontos szerepe van a gyógytornának.

Műtét előtt a cardiorespiratorikus tréning és a felső végtagok izomerősítése van előtérben. Már ekkor el kell kezdeni a műtét utáni életmódbeli változások elsajátítását.

Az amputációt követően a csonk többnyire nagyon duzzadt, ezt nevezzük csonködémának, melyet a kompressziós terápia segítségével csökkenteni kell, ugyanakkor formálni is szükséges a csonkot a későbbi protézisellátáshoz. Az optimális csonk eléréséhez fontos a szakszerű csonkformázás helyes elsajátítása fáslizással vagy újabban rugalmas csonkharisnya rendszeres viseletével. A kompresszió javítja a vérellátást, ezáltal gyorsítja a sebgyógyulást.

A csonkharisnyát naponta váltani kell! Levételt követően azonnal ki kell mosni, mielőtt az izzadság beleszáradna!

 1. Kézmeleg vízben mosdószappan használatával történik a tisztítása.
 2. Alaposan bő vízben történő öblítést követően a csonkharisnyából a vizet ki kell nyomkodni (kicsavarni nem szabad!) Szárítása vízszintes felszínen történik, kiterítve.
 3. Amennyiben száradást követően alakját veszti, egy belehelyezett gumilabda visszaadja az eredeti alakját.

Mindemellett a protetizáláshoz nélkülözhetetlen a kifogástalan bőr és a bőr alatti kötőszövet, a jó izomfunkció és a jó ízületi viszonyok kialakítása. Ehhez segíti Önt hozzá a rendszeresen végzett gyógytornász által diktált tornagyakorlatok, a gyakori hasonfekvés (döntő jelentőségű a csonk helyes pozíciója: a csonk nyújtott helyzetben legyen, hogy elkerülje a fixált hajlított helyzet kialakulását!), és a csonkvédő ortézis használata. A munka megéri, hisz elkerülhetjük a csonk „lötyögését” a protézisben, valamint a nyomási tünetek kialakulását.

Az ideiglenes protézis átmeneti időre szolgál. Fontos a megfelelő cipő kiválasztása. Ha megoldható: új, rugalmas talpú, lehetőleg alacsony sarkú, a lábboltozatnál fűzős vagy tépőzáras cipőt hordjon. A protetizálás akkor lesz eredményes, amikor a csonk-protézis-cipő egységet képez a testtel!

A rehabilitáció középpontjában az Ön állás-és járásképességének helyreállítása áll, hogy mihamarabb visszailleszkedhessen megszokott környezetébe, aktív életet élhessen. Az izomfejlesztés, törzs-medencekontroll kialakítás, csonkedzés, proprioceptív tréning, protézistréning, járóiskola, koordinációs gyakorlatok, elesés tanítása és a hétköznapi helyzetek gyakorlása (kül- és beltéri viszonyokhoz adaptálódás) képezik a rehabilitációs program nagy részét.

A végleges protézis lényegében az ideiglenes protézis alkatrészeiből áll. Különbség a kettő között, hogy most már végleges tok készül az Ön számára, valamint aktivitási szintjéhez mérten lábszár protézis esetén mozgó bokaízületet, combprotézis esetén mozgó boka és térdízületet kaphat!

A megfelelő csonk csak a protézisben alakul ki! A protézist ortopéd műszerész készíti el, egyedi mintavételt követően. Az elkészült ideiglenes vagy végleges művégtag próbája különböző okok miatt néha türelmes várakozást igényel. A csonk és protézis közötti ideális egység rendszeres járásgyakorlatok segítségével érhető el.

Ápolás és higiénia: nagyon fontos a csonk mindennapos ápolása. Az izzadással ugyanis a szervezetből káros anyagok, illetve anyagcsere melléktermékei válnak ki, melyek károsíthatják a bőrt.  Csonkja bőrét a protézis viselése fokozott terhelésnek teszi ki. Annak érdekében, hogy bőre elviselje ezt a megterhelést, a csonkot és a protézistokot is naponta (lehetőleg este) meg kell tisztítani. A csonk vizsgálatához nagyon jól használható egy kis kézi tükör.

A bőr tisztítása:

Minden este a csonk bőrének hygiénés védelme érdekében a következők a teendők:

 1. A csonk bőrét kézmeleg vízben alaposan mossa meg.
 2. Babaszappannal szappanozza be a bőrfelületet és óvatosan formáljon habot, majd öblítse le tiszta vízzel.
 3. A bőrét törölje szárazra (dörzsölés nélkül!), hogy „bepálás” ellen védve legyen.
 4. A csonk tisztítását napi rendszerességgel este végezze! Ne mossa a csonkot reggel, mert a nedves bőr megduzzadhat, ezáltal a protézisfelvétel nehézségekbe ütközhet, illetve a protézishez nyomódva feldörzsölődhet!

Mindennap vizsgálja meg a csonkját, nincsenek-e rajta bőrelváltozások (meleg-duzzadt, fájdalmas, horzsolást, gennyes pattanást, szőrtüszőgyulladást észlel), s ha vannak, forduljon orvosához.

A csonk esetében a kívülről jövő hideghatás erősebben érvényesül, ezért fontos, hogy melegen tartsa. A csonk keringésének megóvása céljából a gyógytornász által tanított artériás tornát napi rendszerességgel gyakorolja.

Egyes amputáltak a műtét után fantomfájdalomtól vagy fantomérzéstől szenvednek. Olyan érzések jelentkeznek, mintha az eltávolított testrész még meglenne. Spontán módon is jelentkezhetnek, fájdalom és viszketés formájában. Ennek befolyásolására különböző gyógyszerek, gyógytornatechnikák állnak rendelkezésünkre, valamint fantomkezelő-csonkharisnya.

Mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánunk!

 

Arthrosisos betegek részére  

Az arthrosis olyan ízületi betegség, melynek lényege az ízületi porc degenerációja. A kísérő csont és lágyrész elváltozások másodlagosak. Az arthrosis az egész ízületet károsítja. Elsősorban az ízületi porcot, a porc alatti csontot érinti, mindemellett az ízület külső és belső szalagrendszerét, nyáktömlőket, az ízületi tokot és az ízület körüli izmokat is megbetegíti. Csontperemeken mészfelrakódás jelenik meg idővel melyet csonthátyagyulladás kísérhet. Mindezek hozzájárulnak a panaszok meglétéhez.

Az arthrosis jellegzetes tünete a fájdalom és a mozgások fokozatos beszűkülése.

A fájdalom eleinte hosszabb pihenést követően jelentkezik, azonban néhány mozdulat után az ízületek „bejáródnak”. Idővel terhelés közben is jelentkezik a fájdalom, majd végül nyugalomban is panaszt okoz. Az ízület megduzzad, deformálódik, ropog, és instabillá válik, elakadás-érzés jelentkezik. A fájdalom miatt a beteg kíméli az ízületét, ez fokozatosan mozgáskorlátozottsághoz vezet.

Mindemellett az ízület mozgása és az izomzat tömege és ereje csökken.

Ezért a legfontosabb feladat az életmódváltás; a fölösleges kilóktól való megszabadulás és célzott gyógytornagyakorlatok elsajátítása.

Osztályunk betegeit nagy tapasztalattal rendelkező rehabilitációs team kezeli. A szakorvos alapos vizsgálat után személyre szabott rehabilitációs programot állít össze, mely tartalmazza a tünetekre és funkciókiesésekre alapozott egyéni és csoportos foglalkozásokat, kezeléseket.

Az ortopéd műszerész a szükséges eszközökkel ellátja, ami hozzásegíti önállóságához, függetlenségéhez.

Az arthrosis kezelésében a főszerep a mozgásé, a gyógytornáé (száraz és vízi). Hatására mérséklődnek a panaszok, javul az ízület mozgáspályája, a kontraktúra oldódik, az izomzat erősödik, nő az ízület stabilitása. A fizikoterápiás kezelések kiegészítik a gyógytornát fájdalomcsillapító, izomlazító, vérkeringés fokozó tulajdonságaik révén: ultrahang, diadynamic, TENS, iontoforézis, szonoforézis, elektromágneses kezelés (mágnes karika), galvánáram, elektromos kádfürdő, masszázs, tangentor (víz alatti sugármasszázs), antiflogisztikus knőcs, jégzselé.

A mindennapokban felmerülő nehézségek megoldására – legyen szó házon belüli, ill. kívüli tevékenységről – készséggel állnak rendelkezésére gyógytornászaink, ergoterapeutánk és szociális munkatársunk.

Az arthrosis gyógyszerekkel, fizikoterápiával, gyógytornával, adott esetben műtéttel (protézis beültetésével) eredményesen kezelhető, a panaszok jelentősen mérséklődhetnek, mellyel a fizikai és szociális aktivitás fenntartható marad. Ehhez azonban nélkülözhetetlen az ÖN pozitív hozzáállása, együttműködése, aktív részvétele a rehabilitációban!

Csípőtáji operált betegeknek

A csípőtáji törések és csípőprotézis műtét utáni rehabilitációja fontos! Mindkét esetben a betegek még több hétig kórházi kezelésre szorulnak. Maga a teljes gyógyulás több hónapot is igényel. A műtétet követően fontos, hogy mihamarabb megkezdődjön az ízület szakszerű felügyelet melletti mozgatása. Ez a terápia bővül ki a rehabilitációs osztályunkon gondos és részletes betegvizsgálatot követően egyénre szabottan a műtét típusának és az Ön esetleges társbetegségeinek figyelembevétele mellett. Célunk a megfelelő izomerő állóképesség kifejlesztése és helyes segédeszköz-használat megtanítása, hétköznapi élethelyzetek gyakorlása, hogy hozzásegítsük önellátásához, mely elengedhetetlen a független, teljes élethez. A következőkben az életmódbeli tanácsaink összefoglalóját olvashatja, melyet osztályunkon ismételten átveszünk többször elméletben és gyakorlatban egyaránt, hogy a lehető legnagyobb biztonságban engedhessük haza Önt, otthonába.

Amit nem szabad (TILOS):

–    keresztezett lábbal ülni

–    fekvésben keresztezni a lábat

–    ízület ne csavarodjon meg (nagy mértékű ki-és beforgatás)

–      ágyból kiülésnél és visszafekvésnél a lábak keresztezésével segíteni a műtött lábnak

–      mélyen lévő fotelba, székre, ágyra leülni

–      a törzs se csavarodjon a műtött lábhoz képest

GONDOLKOZZON, MIELŐTT MOZOGNA!

Fekvésnél:

–     Háton: a lábak legyenek enyhe terpeszben, ha ez nehezen megvalósítható, akkor párna segítségével tudja ezt a helyzetet biztosítani.             

–     Oldalt: oldalra fordulás előtt mindkét lábat húzza talpra, a térdei közé tegyen be egy nagyobb párnát úgy, hogy mind a combok, mind a lábszárak végig feküdjenek rajta és ezek után lehet oldalra fordulni (NEM a műtött oldalra!). Forduláskor a törzs és a csípő egyszerre mozduljon!

Ülésnél: Térd magasságánál alacsonyabb székre, ágyra leülni veszélyes!

 

–         Leülés: az egyik kéz hátul támaszkodjon, míg az operált láb nyújtva legyen, és folyamatosan csúsztassa előre leülés közben.

–         Felállás: az egészséges lábat húzza be, a testsúlyt kicsit hozza át erre az oldalra és a kezekre támaszkodva, nyomja ki magát, a műtött végtag most is előre nyújtott helyzetben legyen.

–         Ágyból kiülés: az egészséges láb segítsen ügyelni arra, hogy az operált lábhoz viszonyítva a felsőtest ne csavarodjon ki.

WC-használat:     

Ajánlott a WC magasító használata (testmagasság figyelembe vételével), egyik kezével hátul támaszkodjon, míg az operált lábat csúsztassa előre leülésnél.

Tisztálkodás:

–         lehetőleg zuhanyozzon, vagy fürdőkádülőkét használva mosakodjon.

–         kádba be-és kiszállás nem ajánlott a csúszásveszély és a mélyre ülés miatt!

–         Ajánlott a kapaszkodó használata és a csúszásmentes járólap.

 

Öltözködés:

–         ezt a műveletet ülve végezze; Operált végtagra a fásli feltekeréséhez műtétet követő két hónapon belül kérjen külső segítséget, mivel a magas térdhajlítást, ill. a törzs lábhoz közeledését kerülni kell.

Harisnya és zokni felvételéhez zoknifelhúzót használjon.

–         Az operált végtagra ilyenkor vigyázni kell, hogy ne csavarodjon, és főleg arra kell figyelni, hogy hajlított csípő és térd mellett a térdeknek TILOS kifele-befelé dőlnie. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a körömvágásra is.

–         A lábbelinél fontos, hogy a cipő talpa – főleg a sarkánál – rugalmas legyen, ne csússzon, a lába ne járjon ki belőle, lehetőleg biztonságosan fogja a sarkat is. Hosszúnyelű cipőkanállal a legoptimálisabb a lábbeli felvétele.

(pl. mamusz, sportcipő, mokaszin jellegű lábbeli)

Lehajolás: Lehetőleg kerülje!

                                    

–         ilyenkor a műtött végtagot nyújtva csúsztassa hátra és csak az egészségeset hajlítsa térdből úgy, hogy a törzzsel előredől egy kicsit.

Járás:

 

–         az első három hónapban mindenképpen segédeszköz használatával történjen (ez lehet járókeret vagy két könyökmankó), a későbbiekben biztos járás mellett, jó erőnlét esetén át lehet térni egy mankóra vagy botra. Ebben az esetben mind a mankót, mind a támbotot az operált lábbal ellentétes kézben kell fogni.

–         Lépcsőzés szabályai két könyökmankóval: lefelé a két mankót tegye előre, utána a műtött lábbal, majd az ép lábbal lépjen. Felfelé lépjen fel az ép lábbal, utána a műtöttel és végül hozza a mankókat.

              

Tanácsok egy életre:                     

–         Távolítsa el a könnyen megcsúszó, kisebb szőnyegeket

–         tegye el a vezetékeket az útból

–         tárolja a tárgyakat könnyen elérhető helyen

–         óvakodjon minden nagyobb terheléstől

–         súlyt 3-4 kg-ig vigyen az operált oldalon vagy a két kezébe elosztva

–          rendszeresen ellenőrizze testsúlyát, a nagy testsúly is túlterheli az operált lábat!

–         csúszós időben ne menjen az utcára, kerülje az esést!

–         tusoláskor a kádban vagy a zuhanyzóban használjon csúszásgátló szőnyeget.

–         kerülje a túlfáradást, futást, guggolást

–         a közlekedés mind a lakásban (küszöb, szőnyeg), mind az utcán (csúszós idő, egyenetlen talaj) nagy körültekintéssel történjen, hogy az esést el tudja kerülni.

A rehabilitáció eredményességének feltétele az Ön aktív részvétele a kezeléseken, a kiadott házi feladatos tornagyakorlatok naponta többszöri elvégzése, a tökéletes együttműködés az Önért tevékenykedő rehabilitációs csapat minden tagjával!

Mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánunk!

Gerincbántalmakkal élők számára

Hogyan és milyen ágyon feküdjön?

 •      fontos a kemény fekhely, ami felveszi a testünk minden pontját, és megfelelően alátámaszt. A puha ágy derékfájáshoz vezet és fokozza a panaszokat.
 •      hanyatt fekvés: feküdjön kinyújtott lábakkal mindig terpeszben, s tegyen a térdhajlat alá tömött párnát.
 •      oldalt fekvés: az alul fekvő lábát nyújtsa ki, a felül elhelyezkedő alsó végtagját térdben és csípőben hajlítsa be, így az a kinyújtott láb elé kerül. A hajlított végtag térde alá tömött párnát is helyezhet.
 •      Heveny fájdalom esetén feküdjön a padlóra (szőnyeg vagy pokróc legyen a padlón) úgy, hogy a lábszárat egy puffra vagy székre fel tudja tenni, ezáltal a hát megpihen.

                                                 

Figyeljen a helyes ülésre!

 •     Magasabban ülni egészségesebb, mint alacsonyan. A szék ne lejtsen hátrafelé, inkább előrefele. A háttámla ne érjen a lapockáknál magasabbra, mert a nyakat kóros tartásra   kényszeríti.
 •       A tartós ülés viszont nem kedvez a gerincnek, ezért az időszakos testhelyzetváltoztatás ajánlott.

Állás és testtartás

    A lábak mintegy lábszélességnyi terpeszben vannak, mindkét alsó végtagot azonos mértékben kell terhelni, térdek nyújtva. Medence középhelyzetben, has megfeszít, vállakat könnyedén lazán tartva a lapockákat zárja össze, állát húzza be, s fejtetővel nyújtózzon egyet.

Fizikai munkavégzés

Hogyan vigyen egy nehezebb tárgyat?

Mindig két kézben, a súlyt elosztva vigye, mert ezzel a gerince egyenletesen terhelődik!               

Hogyan emeljen?

Álljon egyenesen, minél közelebb ahhoz a tárgyhoz, amit emelni kíván. Lassan egyenes háttal és derékkal hajlítsa a térdét addig, amíg a tárgyat meg nem fogta. Fogja át és szorosan a testénél tartva, a térd fokozatos nyújtásával álljon fel.

Hogyan hajoljon le egy leejtett tárgyért?

Ilyenkor az egyik lábát nyújtva csúsztassa hátra és csak az elől lévőt hajlítsa térdből úgy, hogy a hasizom megfeszítése mellett törzzsel előredől egy kicsit.

Hogyan üljön számítógép elé?

A már említett megfelelő széken üljön, a számítógép magasságát úgy állítsa be, hogy a képernyő felső széle az Ön szemmagasságában legyen. Ezzel a gerince a megfelelő testtartásba kerül, és nem terhelődik kórosan.

Hogyan vasaljon?

Tegyen a lába alá egy 20-25cm magas dobozt és az egyik lábát helyezze rá. Ezzel a derekát tehermentesíti és a gerincét a megfelelő helyzetbe állítja.

Hogyan porszívózzon?

Hosszabbítsa meg a porszívó csövét, hogy egyenes háttal tudjon dolgozni, figyelve arra, hogy lépő állásban álljon.

A nyaki gerincszakaszra vonatkozóan:

 •        kerülje a hirtelen nyakmozgásokat (pl. fejfordítást)
 •        sose hajtsa hátra a fejét!
 •        kerülje azokat a mozdulatokat, amelyek kettős látást, szédülést vagy hányingert okoznak!

Osztályunk betegeit jól felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező rehabilitációs team kezeli. A szakorvos alapos vizsgálat után személyre szabott rehabilitációs programot állít össze. Szükség esetén a diétás nővér tanácsokkal látja el. A gerincvédelem elsajátításában a gyógytornász segítségére van, mind speciális tornagyakorlatok, mind hétköznapi praktikák terén.

A legfontosabb feladat az életmódváltás. A fölösleges kilóktól megszabadulni és az életmódbeli tanácsok elsajátítása mellett a rehabilitációs program során elsajátított speciális gyógytornagyakorlatokat az élete szerves részeként beültetni a mindennapokba a megfelelő izomfűző fenntartása érdekében.

„Nem csak a gyógyításnak, hanem a megelőzésnek is a test, a lélek és a szellem egészét kell átfogni annak érdekében, hogy a testnek legyen ereje, hogy a léleknek engedelmeskedhessék. A jó szolgának erősnek kell lennie. Minél gyengébb a test, annál többet parancsol, minél erősebb, annál engedelmesebb.”

                                                                                   (Rousseau)

A gyógyulás elengedhetetlen feltétele, hogy a beteg akarjon gyógyulni, s aktívan részt vegyen a foglalkozásokon!

Mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánunk!

 

Parkinsonos betegnek

A Parkinson betegség mozgásszegénységgel és meglassultsággal, nyugalmi helyzetben ritmusos végtagremegéssel, izommerevséggel, instabil helyzetérzékeléssel járó lassan súlyosbodó központi idegrendszeri betegség. A járás széles alapú és csoszogó lesz. Az instabil állás, járás miatt nagy az elesés veszélye. Az izommerevség az arcizmokat is érinti, emiatt az arc maszkszerűvé válik. A beszéd monoton, akadozó. A depresszió gyakran jelen van kísérő tünetként.

A tüneteket az agyban egy ingerületátvívő vegyület, a dopamin hiánya okozza.

A parkinsonos betegeknek nem mindig könnyű egy napot újult erővel kezdeni.

Aki kedvetlennek, merevnek és mozgásképtelennek érzi magát már ébredéskor, lehetőleg még az ágyban vegye be a gyógyszerét. 15-20 perc múlva frissebbnek és mozgékonyabbnak fogja érezni magát.

A gyógyszer bevétele üres gyomorra kellemetlen lehet, érdemes pár falatot enni előtte.

Tisztálkodás: A legegyszerűbb tusolni. A zuhanyzás lehetőleg ülve történjen. A zuhany frissít és a haját is könnyen megmoshatja. Borotválkozásra a villanyborotva ajánlott.

Öltözködés: Felesleges a gallérral, a mandzsettagombokkal, a nyakkendővel bajlódni, sokkal egyszerűbb egy pólót vagy pulóvert felvenni. Akinek a cipőfűző megkötése gondot okoz, javasolt tépőzáras vagy bebújós cipő viselete.

Étkezés: Ha erősen remeg a keze, iváshoz célszerű szívószálat használni, illetve két kézzel megfogni a csészét/poharat/bögrét.

Hely-, helyzetváltoztatás:
A székből való felállás, de a leülés is olyan mozgás lehet a parkinsonos betegek számára, melyet nem tud teljesen egyedül végrehajtani. A felállást és leülést tudatosan odafigyelve kell végeznie. Ülőalkalmatosság kiválasztásakor előnyös a karfával ellátott kemény, magas ülőfelületű szék.
Leülésnél menjen egészen közel a székhez, forduljon háttal úgy, hogy a szék széle érintse a lábszárát. Mindkét kézzel támaszkodjon a karfára és lassan ereszkedjen le a szék ülőrészére. A felsőtestével lehetőleg hajoljon előre. Sosem szabad hirtelen lezökkennie, mert akkor a súlypont annyira hátra eshet, hogy székestől felborulhat!
Felálláskor először jól húzza ki magát a széken. Karjával támaszkodjon a karfákra. Lábát tegye talpra kis terpeszben egymástól. Hangosan vezényeljen magának. Ezzel előkészíti a lendületet, amellyel felemelkedik. Amennyiben a felállásnál segítségre van szüksége, kérjen lendületvételkor a derekánál és lapockájánál támaszsegítséget.

Lakásberendezési ötletek, amik megkönnyíthetik az otthonlétet: a küszöböket célszerű eltávolítani a lakásból, valamint javasolt kapaszkodók felszerelése a toalett- és fürdőhelyiségben. Célszerű fix szőnyeget választani a szobába, valamint ügyelni a vezetékek-kábelek elhelyezkedésére.

Gyógytorna:
Fontos, hogy minden nap önállóan is gyakoroljon. Észre fogja venni, hogy torna után lazábbnak érzi magát. Komfortzónája nő, hangulata kiegyensúlyozottabb. A gyógytornász által diktált gyakorlatok a mozgás-és testtudatot növelik, illetve a mozgáskoordináció és testtartás javítását szolgálják. Sétáljon sokat friss levegőn! Csoszogó és kis lépésekkel történő járás helyett próbáljon nagyobbakat lépni! Ez könnyebben megy, ha ritmust diktál magának.
Járáskor figyeljen a karok lendülésére (szinkinézis: jobb kar-bal láb, bal kar-jobb láb).
Az úszás örömet okozhat, de mindenekelőtt lazíthat, koordinációfejlesztő, izomerősítő, jótékonyan hat az ízületi fájdalmakra. Ajánlott vízhőmérséklet: 29 fok.

Osztályunkon komplex rehabilitációt biztosítunk pácienseinknek. A gyógyszeres kezelés mellett – melynek célja a megfelelő dopaminszint visszaállítása – nagy jelentősége van a gyógytornának.
A terapeuták feladata az izomerősítés és nyújtás mellett az elesés veszélyének csökkentése járásgyakorlatok, egyensúly-koordináció-szinkinézis fejlesztésével.
Osztályunkon a speciális gyógytornagyakorlatok elsajátítása mellett lehetőség nyílik vízi tornán és táncterápián részt venni, Nordic walker botok használatát megtanulni, valamint igény szerint hetente relaxációs foglalkozáson részt venni. Délutánonként szabadidős foglalkozás keretében ping-pong, tollaslabda, röplabda áll rendelkezésre.
További lehetőségek: ergoterapeuta bevonásával manipulációs készség fejlesztése, önellátási funkciók gyakorlása. Logopédus bevonásával beszédtréning. Masszázs.
Részletes betegvizsgálatot követően szakorvosunk rehabilitációs tervet készít a team többi tagjával, a tünetek és panaszok alapján a legmegfelelőbb kezelési csomagot összeállítva az ÖN számára.

A rehabilitáció eredményességének feltétele a beteg aktív részvétele a foglalkozásokon és hogy együtt működjön az érte tevékenykedő rehabilitációs csapat minden tagjával.

Soha ne felejtse el, hogy elsősorban élveznie kell az életet. Ehhez hozzátartozik, hogy társaságba jár és hobbija van. Sok időtöltés szórakozást és egyidejűleg gyógyító hatást is jelent! Éneklés:) Tánc:) Megfigyelési és koncentrációs játékos gyakorlatok…társasjáték is remekül fejleszt! 🙂

 

Sclerosis multiplex (SM)

A központi idegrendszert érintő megbetegedés. A betegség lefolyásában és tüneteiben sokrétű. Nincs két egyforma SM-es beteg.

Legjellemzőbb tünetei: dominánsan alsóvégtagot érintő végtagbénulás, egyensúly-koordinációs zavar, látás-és beszédzavar, érzészavar, vizelettartási-székletürítési nehézség, gondolkodás meglassulása.

Mire ügyeljen? Lehetőség szerint kerülje a meleget (napozás, szolárium, meleg/forró fürdő, meleg pakolások), valamint lázra-lázcsillapításra szükséges odafigyelni! Melegre az idegszál vezetési sebessége csökken, átmenetileg bénulást idézhet elő!

A betegség oka ismeretlen. A mai orvostudomány gyógyírt sajnos nem ismer erre a betegségre. A folyamatos progresszió lassítható a sclerosis multiplex gyógytorna-terápiával. Mivel ez a betegség az aktív életkorban jelentkezik (20-40 éves kor között), nagyon fontos a korai felismerése, aktív gyógyszeres kezelése, folyamatos szakorvosi gondozása és a speciális gyógytornagyakorlatok naponta történő rendszeres végzése (ajánlott félévente részt venni rehabilitációs mozgásprogramon), hogy a mozgás-és munkaképesség minél tovább megőrizhető legyen!

A rehabilitációs kezelés fókuszában a mozgásfunkciók megőrzése, illetve fejlesztése áll: a koordináció javítása, egyensúlyi helyzetekhez való alkalmazkodás megtanítása, spasztikus izomzat oldása. Csak ezután következik izomerősítés.

Cél: Függetlenséghez szükséges mozgásfunkciók fenntartása.

Osztályunkon a páciens általános állapotához, tüneteinek súlyosságához mérten egyénre szabott kezelési tervet állítunk fel. A foglalkozások eredményessége nagymértékben függ a páciens hozzáállásától, aktivitásától.