Keszthelyi Kórház

Intenzív osztály

ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS OSZTÁLY

Telefon: 83/311060/2003 mellék

Az intézményben az érvényes OEP szerződés szerinti 6 betegággyal aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály működik a betegek színvonalas szakmai ellátása érdekében. Az intenzív betegellátás az anesztéziával (altatás-érzéstelenítés) közös szervezésben valósul meg.

 

Az osztály alapvető feladatai:

– interdiszciplinális elv (több szakma bevonásával) alapján a kritikusan súlyos betegek ellátása

– az intenzív megfigyelés, ápolás, kezelés követelményeinek megfelelő gyógyító tevékenység

– a felmerülő érzéstelenítések végzése, fájdalomcsillapítás

– a műtétes betegek előzetes kivizsgálása

– a szakambulancia működtetése

– ügyeleti és készenléti szolgálat ellátása

– szakvizsgálat, konzílium biztosítása

 

Az osztály szakambulanciája:

-Aneszteziológiai ambulancia (altatás, érzéstelenítés előtti kivizsgálás)

 

Orvosok:

-Dr. Makacsek Ágota főorvos – osztályvezető főorvos, aneszteziológus és intezív terápiás szakorvos

-Dr. Kató Csaba főorvos – aneszteziológus és intezív terápiás szakorvos

-Dr. Bötskey Mónika főorvos – aneszteziológus és intezív terápiás, kardiológus szakorvos

-Dr. Heim Tamás főorvos – aneszteziológus és intezív terápiás szakorvos

-Dr. Bogdán Zoltán adjunctus – aneszteziológus és intezív terápiás adjunktus

-Dr. Tóth  Gábor – aneszteziológus és intezív terápiás adjunktus

– Dr. Krassói Katalin – aneszteziológus és intezív terápiás szakorvos

– Dr. Farkasdi József főorvos- aneszteziológus és intezív terápiás szakorvos

Vezető asszisztens, főnővér:

Gyurka Hajnalka vezető asszisztens – anaesthesiológiai szakasszisztens

Varga Tiborné főnővér – intenzív szakasszisztens

 

Az osztály és ambulanciája a kórház B épületének IV. emeletén helyezkedik el.

 

Feladatok:

Műtéti anesztézia

Az aneszteziológia műtéti érzéstelenítést jelent, mely magába foglalja az általános érzéstelenítést (más néven altatás vagy narkózis), az idegblokádokat, valamint a gerincközeli érzéstelenítést. Az általános érzéstelenítést a nagy hasi, fej-nyak táji műtéteknél használjuk általában, mivel a szervezet izomvédekezését így tudjuk a legbiztosabban felfüggeszteni, és mesterségesen biztosítani a légzést. A szervezet számára kisebb megterhelést jelentő idegblokádokat és gerincközeli érzéstelenítést a végtagi, kismedencei területek műtétei során alkalmazzuk.

Az aneszteziológus orvos és asszisztense a műtét alatt korszerű műszerekkel figyeli a fontos életfunkciókat (légzés, keringés), és biztosítja a szervezet jó oxigén ellátását, a vér és folyadék háztartás egyensúlyát (infúzió, transzfúzió), és olyan állapotban tartja a beteget, hogy a sebészeti beavatkozás a szervezet számára a lehető legkisebb megterheléssel járjon. Éves szinten átlagban az osztály 2400 érzéstelenítést végez.

Ehhez kapcsolódóan működtetjük az Aneszteziológiai Ambulanciát, ahol a tervezett műtétekkel kapcsolatosan betegeink az altathatóság-érzéstelenítés tekintetében egyénre szabott előzetes kivizsgálásban részesülnek. A vizsgálatokat követően igény szerinti részletességgel megbeszélik az altatás-érzéstelenítés körülményeit és a szükséges előkészületeket. A személyes találkozás előtt kötelezőek bizonyos labor- és egyéb vizsgálatok, valamint várjuk a korábbi zárójelentéseket, dokumentációkat és az állandóan szedett gyógyszerek listáját, mivel csak ezek segítségével lehet biztosítani, hogy az érzéstelenítések során minél kevesebb váratlan esemény következzen be.

(Az ambulancia keretében előzetes megbeszélés alapján speciális fájdalomcsillapító eljárásokat is végzünk főleg daganatos betegek számára.)

 

Intenzív betegellátás

Az osztályra azok a kritikus állapotú betegek kerülnek, ahol valamely életfontos szerv működése veszélyeztetett, kezelés nélkül ez az elváltozás a beteg halálát okozná. Az első teendőnk mindig a veszélyeztetett életfunkció helyreállítása vagy időszakos pótlása, majd minden esetben széleskörű diagnosztikai tevékenységet folytatunk az ok kiderítésére és felszámolására. Folyamatos gépi lélegeztetés, keringési-légzési funkciók monitorizálása, vesepótló kezelések, pacemaker kezelés, vérrög oldása, mellkas becsövezése légmell vagy folyadék miatt, mesterséges táplálás tartozik a leggyakoribb beavatkozásaink közé. Betegeink gyakran valamely fertőzéses megbetegedésben szenvednek, sokszor súlyos véráramfertőzéssel sokk állapotában, vagy valamely kiterjedt megterhelő sebészi beavatkozást követően, valamint súlyos baleset, mérgezés után kerülnek osztályunkra. Itt kezeljük azokat a betegeket is, akiknél heveny szívinfarctus, instabil szívkoszorúérgörcs, életveszélyes ritmuszavar alakul ki. Éves szinten átlagban az osztály 250-300 beteget lát el.

Reanimációs (újraélesztési) szolgálat a kórház területén. Folyamatos 24 órás teljes eszközös mobil ellátást jelent, önálló riasztási rendszerrel is hívható.

 

Konzíliumok

Előzetes egyeztetés után aneszteziológiai és folyamatosan intenzív terápiás konzíliumot adunk. Ennek keretében a kórház betegei részére szükség esetén centrális vénás- és epidurális katéter bevezetését is végezzük.

 

Az Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Osztály építészeti és műszerezettség szempontjából teljesen megfelel a szakmai előírásoknak. Rendelkezik mobil röntgen készülékkel, haemodialysis (vesepótló kezelés) lehetőségével is. Kiemelhető saját laborja, ahol vérgáz, vérkép, elektrolit, vércukor, laktát, troponin-I (szívizom elhalását korán jelző vizsgálatok) D-dimer (vérrögösödést jelző) azonnali meghatározása történhet.

Osztályunk fontos láncszem a sürgősségi ellátásban, tekintettel intézményünk földrajzi elhelyezkedésére, jelentős idegenforgalomra, gyógyturizmusra, traumatológiai esetszámok növekedésére. Fő szerepe van az esélyegyenlőség biztosítására különösen a nem, vagy nagy rizikóval szállítható betegek számára.