Ápolók napja

Ápolók napja

Köszöntjük az ápolókat, egészségügyi dolgozókat!

 

A nemzetközi ápolók napját egy brit ápolónő, Florence Nightingale születésnapján ünnepeljük az egész világon. A Lámpás Hölgyként is ismert ápolónő 1820. 05. 12-én született, és szó szerint éjjel-nappal ápolta a betegeket, valamint megszervezte a betegek éjjeli ellátását is.

Ő volt, aki megfogalmazta: “az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

 

Florence Nightingale életében harcolt a fronton szolgálatot teljesítő és ott megsebesült katonák megfelelő ellátása érdekében- úgy a mai kor egészségügyi szakdolgozói vívják a maguk csatáját egy ismeretlen ellenséggel. Küzdenek a kórokozó terjedésének megállítása érdekében, közreműködnek az ellátási rendszer átalakításában, a biztonságos ápolási körülmények megteremtésében. Sokan az első sorban, saját egészségük és családjuk felett érzett aggodalmukat háttérbe szorítva látják el, ápolják és támogatják a vírus által megbetegítetteket. Mások több kollégát pótolva igyekeznek helyt állni és a lehető legmegfelelőbb, biztonságos ellátást nyújtani az egyéb okból ápolásra szoruló betegeknek.

Dolgoznak a fertőzés visszaszorításán, a lakosság egészségének megőrzésén. A mai járványügyi helyzet hangsúlyosan rámutat, hogy a világban az ápolás szimbóluma méltán lett a Florence Nightingale-i lámpás! Az élet nehéz pillanataiban a remény lángját ma is az ápolók tartják a kezükben!

A koronavírus okozta pandémia miatt most az egész világon reflektorfénybe kerültek az ápolók, akik legalább olyan elkötelezettséggel végzik a munkájukat, ahogy Florence, de ne feledjük a járvány után sem őket!

Tisztelettel és szeretettel köszöntjük a Keszthelyi Kórház egészségügyi dolgozóit az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából!

Szeretnénk kifejezni hálánkat az ápolók, ápolónők áldozatos munkájáért egy virtuális virágcsokorral és öleléssel!

 

Dr. Kató Csaba                                                                       Lukácsné Turbéki Beáta

intézményvezető-főigazgató                                                             ápolási igazgató

 

Kertész Márta                                                                           Dr. Gieth Andrea

gazdasági igazgató                                                                         orvosigazgató